№6 гр.Несебър – Археологически музей

категория 100 Обекта 0

Несебър (Месемврия) е един от най-старите български градове, населен от заселници от град Мегара и нейните колонии Бизантион и Калхедон в края на VI в. пр. Хр. До идването на българите селището е било от тракийски и гръцки тип. Градът е включен в пределите на България през 812 г., когато кан Крум го завладява и населението му се обогатява със славяни и българи. По късно за по-продължителен период Несебър (както го наричат славяните) е отново български при управлението на цар Симеон Велики.

Археологическите изследвания и разкопки в несебърския полуостров и района на града през последните четирсет години разкриват изключителни находки от значими паметници на културата, свидетелстващи за богатата история на антична Месамбрия и средновековния Несебър.

По тази причина през 1994 г. е открит и археологическият музей в града и голяма част от експонатите са включени в неговата експозиция, обхващаща фоайе и 4 зали. Създаден е през 1956 год. и първата му експозиция е уредена в църквата „Св. Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на арх. Христо Коев, той се премества през 1994 год. Тук е уредена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.Той е включен и в Стоте национални туристически обекта. Във фоайето е изложена дипломата на ЮНЕСКО, документираща вписването през 1983 г. на старата част на град Несебър в листата на световното културно наследство.

Сред уникалните артефакти в музея са откритият изключително важен надпис-декрет в чест на тракийския вожд Садала, датиран от III в. пр. Хр. и даващ богата информация за взаимоотношенията на гръцкия полис със съседните траки, както и експонираното сребърно съкровище от монети-тетрадрахми, в които преобладават тракийските имитации, което допълва сведенията за ролята на местното тракийско население в политическия и икономически живот на града през XXI-I в. пр. Хр.

 

Работно време:
Юни, юли, август и септември
от понеделник до петък: 09.00 – 19.00ч.
събота и неделя: 09.00 – 13.30ч. и от 14.00 – 18.00ч.

Май и октомври
от понеделник до петък: 09.00 – 18.00ч.
събота и неделя: 09.00 – 13.30ч. и от 14.00 – 18.00ч.

От ноември до март
от понеделник до петък: 09.00 – 12.00ч. и от 12.30 – 17.00ч.

Събота и неделя  – почивни дни ( при предварителна заявка от групи музеят и другите музейни обекти в Стария град отварят врати.)

Входни такси:
Възрастни – 5 лв.
Учащи – 3 лв.
Групи над 20 души: възрастни – 4 лв., деца – 2 лв.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *