№1 гр.Банско – Банска художествена школа

категория 100 Обекта 0


Банската школа е възрожденска художествена школа от 18 – 19 век, която възниква и се развива в село Банско и околните селища в Разлога.

Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов – Молера, който в края на 18 и началото на 19 век я формира като резбарско-живописна школа. Банската художествена школа влияе силно на Дебърската. Предполага се, че Вишанов учи във Виена в края на 18 век, където е повлиян от теченията на европейската живопис. За разлика от другите школи, Банската продължава да живее като типично Възрожденско явление чак до Балканската война.

Сред известните родове в банската живопис е родът от Банско Молерови, с най-ярък представител Димитър Молеров, а също така и наследилите го Симеон Молеров и Георги Молеров. Други по-значими представители са Христо Гълъбов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов и други. Представители на школата са и членовете на така наречената „арнаудска група“, от която се открояват Велян Христов (Уста Велян) и неговият син Ангел Велянов и други.

Наследството на Банската школа е в две основни направления — живопис и дърворезба. Нейните представители работят в различни краища на Македония и Света гора. Сред резбарите по-известни са Уста Велян, Христо Гълъбов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов и други. Техни произведения са иконостасът в черквата „Света Троица“ и старият иконостас в гробищната черква „Света Богородица“ в Банско.

Банската живопис обхваща наследство от хиляди икони, изографисани в много църкви и манастири в течение на повече от едно столетие. Тя носи характеристиките на възрожденската живопис с нейното колебание между старите иконографски традиции и стремежа към създаване на нова стилистика. Тома Вишанов създава прогресивен за времето си и сложен стил. Синът му Димитър Молеров, отчитайки консервативния вкус на съвременниците си, връща стила си назад и рисува по светогорски маниер.

Известни произведения на Банската художествена школа се намират в:

Рилският манастир в църквата „Покров Богородичен“ при постницата „Свети Лука“ и двата странични параклиса в Централната църква.
църквата „Свети Димитър“ в Марулево.
църквата „Света Троица“ в Банско.
църквата „Свети Атанасий“ в Бобошево.
църквата „Свети свети Петър и Павел“ в Добринище.
църквата „Свето Сретение Господне“ в Добърско.
църквата „Свети Архангел Михаил“ в Долно Осеново.
църквата „Свети Георги“ в Разлог.
църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград.

Понеделник – петък: 

9.00 – 13.00 ч. и 14.00 – 17.30 ч.

Почивни дни: събота и неделя.

Входни такси:
Възрастни: 3.00 лв.,
Учащи: 1.00 лв.


Беседи:

на български – 5.00 лв.,
на английски – 10.00 лв.

Безплатен ден: понеделник

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *