№89 – Буйновско ждрело

категория 100 Обекта 0

Буйновското ждрело представлява един от уникалните геоложки феномени на България. По своята същност то представлява тесен и дълбок каньон в северната част на Буйновска река, между селата Тешел и Ягодина. Дълбочината му достига до около 350m, а надморкста височина, с която се характеризира е от порядъка на 1850m на 2km югозападно от с.Ягодина и достига до 750m на 9,5km в северна посока по течението на реката. Ждрелото е издълбано от мраморите в Ягодинския карстов подрайон и е най-дългото ждрело в България, с дължина около 10km.

До края на 1965г това райско място е било почти неизвестно за любителите на природата. В периода 1966-1981г. се провеждат редица експедиции за проучването на Ягодинския карстов подрайон и Ягодинската пещера, като една от най-красивите и третата по дължина у нас, се превръща в подземен туристически обект. В този период Буйносвкосто ждрело, подобно на Триградското ждрело, придобива голяма популярност. През 1971г. е обявено за природна забележителност.В района има изградени няколко туристически пътеки, като следва да се отбележи, че освен за пешеходците, ждрелото е достъпно и по асфалтов път, разположен по протежение на реката, в самата основа на скалите. Буйновското ждрело се счита за геотоп с естетическа, научна, етнографска и духовна стойност. Неговата красота е достъпна и от „Птичи поглед“, посредством изградената метална площадка – „Орлово око“, намираща се на стръмния склон и високия 1563m връх Свети Илия. Това място, изградено от местното туристическо дружество разкрива необятната пъстрота н а Родопите, както и гледка към редица върхове в други български планини, а дори и част от Гърция.

Защитената територия на Буйновското ждрело, заедно с разположеното само на няколко километра източно от него Триградско ждрело, заемат почти половината от Триградския карстов район, който има площ от около 210 km2. Двете величествени ждрела, заедно с малкото ждрело на Хайдушки дол, многобройните пещери, сред които най-известни са Ягодинската и Дяволското гърло, уникалното видово разнообразие на влечуги, земноводни, риби, птици и насекоми и ендемичните растения в района, са отлични предпоставки за обособяването му в геопарк.

Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в Ягодинска пещера.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *