Днес отблязаме Денят на Земята

Преди 36 години на днешният ден в САЩ и Канада за първи път се отбелязва най-големият нерелигиозен празник в света – Ден на Земята. Тогава милиони американци, участващи в демонстрация, настояват политици, държавници и бизнессреди да включат в приоритетите си опазването на природата. Оновната идея, свързваща хората от целия свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.

Едва през 1990 година празникът е обявен за международен. България се включва в неговото честване през 1993 година. На 22 април 1992 президентът на Република България Желю Желев подписва клетва в името на Земята. На този ден над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието през юни същтата година. От тогава до ден днешен всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и има принос за една по-чиста, по здравословна и по-ествествена околна среда, както и за съхраняване живота на планетата.

По случай днешният ден НАСА отправя предизвикателство към хората по целия свят, като активира специална страница по повод Деня на Земята. Инициативата на космическата агенция е под заглавието „Къде на Земята си на 22 април“. Те поставят предизвикателство към всеки, който иска да направи снимка или видео за това, къде е бил и какво е напраивил за планетата в този ден. Всички свидетеслтва ше бъдат пубикувани в социалните мрежи и ще бъдат част от страницата на агенцията във Facebook под името – Ден от живота.

Включете се и вие, нека заедно направим Земята едно по-добро място за живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *