№55 гр.Велинград – Исторически музей

категория 100 Обекта 0

Началото на музейното дело в Чепинския край е поставено през 1909 г. от Христо Масларов. По негова инициатива към читалището в с. Каменица е създаден Археологически музей, утвърден от Министерство на просвещението.

През следващите десетилетия в училищни и читалищни музейни сбирки се събират много свидетелства за миналото на този район. На тази основа през 1952 г. се създава Градски исторически музей – Велинград. По-късно той се преобразува в Къща – музей „Вела Пеева“. С решение на Министерство на културата от 1991 г. отново се променя статутът му на Исторически музей – Велинград. Оформени са следните отдели: Археология, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история и Художествен отдел. В тях се съхраняват и проучват повече от 19 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.

Музеят разполага със специално построена през 1982 г. сграда с обширни и удобни за експониране зали. В тях са представени постоянните експозиции за Вела Пеева, етнографска изложба, изложба за великденски писани яйца и изложба за Николай Гяуров.

Работно време:

1 октомври – 31 март: 9.00 – 17.30 ч.
почивен ден – неделя.

1 април до 30 септември: 9.00 – 17.30 ч.
без почивен ден.

Входни такси:
Възрастни – 2.00 лв.
Ученици – 1.00 лв.
Ден за безплатни посещения – четвъртък.

Беседи:
на български език – 4.00 лв. (за групи)
на чужд език – 6.00 лв.(за групи)

Местополжоение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *