Исторически музей в Казанлък с план за привличане на туристи

категория Новини 0

Тази година Историческият музей „Искра“ в Казанлък насочва усилията си в привличане и засилване на интереса по отношение на семейния туризъм и индивидуалните туристически посещения. На туристическите изложния през годината музеят ще представи обновени рекламни брошури, в които Долината на тракийските царе, Музеят на розата са представени в достъпен вид, както и на чужди езици.

Момчил Маринов, директорът на музея, посочи, че в музея отбелязват засилен интерес от страна на френски и немски туристи, след представянето на тракийските съкровища в Лувъра, сред които имаше и експонати на ИМ „Искра”. През тази година ще продължи работата на музея по дигитализация на фондове Археология – Античност и фонда на Музея на Розата, след което предстои създаване на информационна система.

Годината ще премине и под знака на 115-годишнината от създаването на ИМ „Искра“, каза още директорът на музея Момчил Маринов, като кулминацията ще е през юни. Тази година е предвидено да започнат археологически проучвания на средновековната крепост край село Бузоград. Директорът на музеят казва, че „това е един обект, който със сигурност ще попълни археологическата карта и хронологията на района по отношение на Средновековния период“.

Момчил Маринов поясни още, че към момента се работи по създаване на тематико-експозиционен план на новия Музей на розата. Събираните десетилетия експонати, свързани с розата и розопроизводството ще бъдат изложени по начин, съобразен със съвременните музейни тенденции. Ще продължи и работта в Долината на ракийксите царе. Предстои популяризиране на две големи гробници в комплекса, а именно „Хелвеция“ и „Грифони“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *