№73 гр.Димитровград – Исторически музей

категория 100 Обекта 0

Исторически музей-Димитровград е създаден през 1951г. като музей на Димитровград, който има за цел да покаже съзиждането на младия град и да бъде негов летописец. Повече от половин век той е институцията, която съхранява и популяризира миналото на родния край и пази спомена за хилядите млади хора от цялата страна, построили градът на своите мечти. Музеят се намира в центъра на града, в един комплекс с Градска библиотека „П. Пенев”.

Зала „Бригадирско движение в България”

Експозицията е единствена по рода си в България и отразява един сложен и противоречив период от близкото минало на България – 1945-1990г. Бригадирски униформи, знамена , награди, снимки от бригадирското ежедневие и др. разкриват историята на това движение и потапят посетителите в духа на времето.

Зала „Димитровград” проследява изграждането на един от най-младите градове на България, превърнал се през 50-те години на ХХ век в символ на т. нар социализъм.
От м.февруари 2010 г. в Исторически музей – Димитровград е открита зала „Археология”. Първата изложба в нея има за цел да разкаже историята на общината от палеолита до идването на османските турци. В нея са представени находките от праисторическото селище от местността „Карабюлюк”- с Ябълково, античният некропол в Меричлери, средновековното селище и некропол край с. Крум и др.

Галерията в Димитровград събира и съхранява творби на българското изкуство. Притежава близо 2000 произведения от 374 автори, представящи изобразителното изкуство от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Работно време:

От понеделник до петък: 9.30-18.00 часа
Събота и неделя: 10.00-14.00 часа

Входни такси:

Възрастни – 2.00 лв.
Учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Инвалиди – безплатно
Беседи – 3.00 лв.
четвъртък – безплатен ден

Исторически музей-Димитровград предлага на посетителите: обзорна и тематична беседа, изготвяне на исторически справки, ползване на снимковия и негативен фонд на музея.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *