Как да поддържате свеж ум по време на път

категория Новини 0

Малко са нещата в живота, които доставят такова удоволствие като пътуването. Хубавото е, че то става все по-лесно. Самолетните компании се състезават коя ще предложи най-ниски цени, а благодарение на международни споразумения, физическите граници представляват все по-малка пречка за пътуване.

Всъщност, обикалянето на света толкова се улесни, че с пълна скорост набира един нов тип професия – “дигитален номад”. Това са работещи хора, които нямат постоянен дом, а пътуват по цял свят, “носейки” работата със себе си. Но и те, както и пътуващите за удоволствие, имат обща нужда – да поддържат ума си свеж по време на дългите пътувания. Честата смяна на обстановката може да доведе до умствена умора, а това пък сериозно се отразява на качеството на живот. Затова сме подготвили няколко съвета как да запазите енергийния си баланс по време на продължителни пътувания.

salmon-dish-food-meal-46239

Непознатата кухня може да се окаже препятствие пред това да си изкарате приятно по време на пътуването. Ако следвате специфичен хранителен режим, би било добре да проучите предварително местата, които ще посетите и дали те могат да предложат храната, от която се нуждаете. Незадоволителното меню не само ще ви остави гладни, но и ще повлияе на умственото ви състояние. Като пример за това колко е важна храната ще дадем професионалният покер играч Даниел Негреану. Може и да се изненадате от този пример, но Негреану е представител на една професия, която е свързана с продължителна и усилена умствена дейност, както и с много пътувания. Освен че е най-печелившият играч в света, Негреану е и част от звездния отбор на онлайн залата PokerStars. Тези две задължения означават, че Даниел трудно би останал на върха, ако не се грижи за своето меню. На всичкото отгоре е веган. Как тогава успява да поддържа духа и тялото си на нужното ниво, така че да печели многодневните турнири? По негови думи, храната е много важна за неговото представяне. В интервю за Vice Негреану споделя: “У дома, във Вегас, е лесно, тъй като имам двама асистенти, които ми приготвят здравословни веган ястия. […] Пътувайки по турнири е по-сложно. […] някои места в Европа не предлагат много веган опции.” За да не се отклонява от хранителния си режим, Негреану слага в багажа си храни, които са богати на витамини и минерали. Това не означава, че ако пътувате трябва да станете вегани, но е добър съвет да приготвите в багажа си познати, прости и здравословни храни, за да не “разсърдите” стомаха си, а оттам и умствената си дейност.pexels-photo-244371

Освен добрата храна, почивката е друг основен компонент за поддържането на свеж ум, който ще направи пътуването приятно, а не изморително. И тук става дума за качествена почивка. Взирането в екрана на смартфона не влиза в списъка с дейности, които успокояват умствената дейност. Напротив, излъчваната светлина може сериозно да наруши режима на сън, особено в комбинация с нова часова зона. Споменавайки сън, спането е чудесен начин да презаредите своите биологични батерии и да се справите с изморителния ефект на пътуването. Но пасивната почивка не е за всеки. Затова може да си починете по активен начин. Не натоварваща разходка не само ще ободри ума, но и ще ви покаже нови места и събития от местната сцена.

Учените от десетилетия доказват положителното въздействие на разходките върху мозъчната функция на човека. Едно от последните изследвания в тази насока е от април т. г., когато екип учени от New Mexico Highlands University достигнаха до заключението, че по време на ходене вибрациите в стъпалото изпращат вълни по артериите, което “значително променя и може да увеличи доставката на кръв до мозъка”. Ако се притеснявате, че почивката ще се отрази на работата ви, то винаги можете да делегирате задачите на някой колега или на фрийленсър. Също така, благодарение на непрестанното развитие на технологиите, много бизнес задачи могат да бъдат автоматизирани, така че хем да си починете, хем да не изоставате с работата.

Business Colleagues Together Teamwork Working Office

Невинаги пътуването е свързано само с почивка. Ако зад него стои бизнес причина, то несъмнено ще ви е нужно да поддържате умствената си активност в оптимална кондиция. Бизнес решения се взимат на бистър ум, а както вече споменахме, пътуването може и да бъде изморително начинание. Вече написахме за важността на храната, почивката и движението. Остава още един елемент, който ще ви помогне за това пътуването да не наруши установения ви ритъм на живот. Става дума за социализацията. Ако сте свикнали да работите сред хора, пътуването до далечна дестинация може да разколебае бизнес рутината ви. В днешни дни, обаче, това би било трудна задача. Навсякъде по света никнат споделени места за работа, където можете не само да работите в среда близка до тази в офиса, но и да завържете нови приятелски и бизнес връзки. За ползата от социализацията споменава и американският невролог Глен Финъли, който казва за Huffington Post: “Има все повече доказателства, че хората, които остават социално активни през целия си живот, имат по-добра памет и мислене”.

Поддържането на свеж ум по време на пътуване е неизменна част от приятното преживяване, но не е никак сложно – яжте качествена храна, почивайте и създавайте нови познанства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *