№75 гр.Копривщица

Копривщица (стара алтернативна форма Копришница) е град в Западна България, Софийска област.

Полемичен е въпросът за произхода на името на града — от “коприва” или от “куп речици”. И до днес местните жители го произнасят без “в”-то – Коприщица.

Намира се в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. Градът е център и единствено населено място в Община Копривщица. Химн на града е „Хубава си, моя горо” с текст от Любен Каравелов и музика на Георги Горанов .

Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на 12 км от Подбалканския път, на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 22 км от Стрелча и 90 – от Пловдив.

Разположен на 1060 м надморска височина, градът има изразен континентален планински климат. Зимата е студена, но слънчева ( -4.2ºС температура през най-студения месец януари), с дебела снежна покривка, докато лятото е прохладно и свежо (16.8ºС температура през най-топлия месец юли) заради голямото надморско равнище и обичайното за летния сезон местно северно течение, идващо по долината на р. Тополница от високите склонове на Стара планина.Планинските масиви са покрити от векове с букови гори, като в близкото минало местата на изсечените са били залесявани с иглолистни видове (главно бял бор и обикновен смърч, заради бързото израстване), което се критикува от съвременни еколози, тъй като според тях иглолистното залесяване изсушава и изтощава почвите. Друг специфичен див вид за района около Копривщица е европейската лиственица. В планината има много места с диви ягоди, малини, черни боровинки, коприва, киселец, лапад, различни видове гъби, минзухари и др. От по-големите диви животни се срещат глиган, лисици, орли и др.В околностите на града са наблюдавани и редките белоглав орел и черен щъркел.

Копривщица има земеделска и животновъдна традиция — въпреки статута на град, все още голяма част от населението се занимава с тези дейности. Култивират се предимно картофи, ръж, фасул, грах, джанки, тиква, тиквичка, някои видове ябълка, арония и няколко други, като по-суровият климат не разрешава други култури (например домати или пшеница). За фураж се събира сено, лобода и овес. Отглеждат се традиционно овце, крави и коне, както и кокошки, и патици. В самият град и околностите могат да бъдат видени и широк спектър от билки .

В града се помещава Архитектурно-исторически резерват без почивен ден със зимно работно време от 10 до 17 ч. и лятно работно време от 9:30 до 17:30 ч.

Печат  има в купчийницата, туристическия информационен център, както и в туристическата спалня „Войводенец“

Работно време:

1 април – 30 октомври:  9:30 – 17:30 ч.
1 ноември – 31 март:  9:30 – 17:00 ч.
Почивни дни:  понеделник и вторник.

Входни такси:

билет за посещение на един музей – 3.00 лв.
обиколен билет за посещение на шестте музейни къщи – 5.00 лв.
билет за ученици, студенти и пенсионери за един музей – 1.00 лв.
обиколен билет за шестте музейни къщи за ученици, студенти и пенсионери – 2.00 лв.

Беседи:
един музей – 3.00 лв.
обиколка на музеите с екскурзовод  – 15.00 лв. за група (на български език)
обиколка на музеите с екскурзовод  – 25.00 лв. за група (на английски и френски език)

Местоположение на обекта:

[put_wpgm id=165]

One Comment

  1. […] през декември 2013 г. Робърт Нурдън (соственик на къща в Копривщица) е написал до вестника впечатленията си от страната […]

Leave A Comment