Крушунските водопади са отворени отново за туристи

категория Новини 0

Крушунските водопади вече са отворени за посетители, съобщи пред БТА кметът на община Летница Красимир Джонев. В началото на ноември миналата година достъпът до природен парк „Маарата“ бе ограничен, след като огромна скала затрупа и причини смъртта на двама туристи.Заради инцидента трасето е променено. Направени са два лесно достъпни и безопасни маршрута. Поставено е ново мостче, площадка за наблюдение, елиминирани са всички мостчета, водили към проблемния участък, осигурен е достъп до нов водопад.

Едната екопътека отвежда до площадката за наблюдение, от която се виждат двата водопада едновременно. По думите на Джонев досега такава гледка не е била възможна, тъй като старите мостчета са били тесни и близко разположени до скалните масиви. „От гледна точка на комфорт, безопасност и прекрасна гледка тази площадка е най-доброто, което можахме да направим заедно с проектантите“, добави кметът.

Вторият маршрут отвежда посетителите до равнината, където е изворът на тази травертинова каскада, а дискретна пътека води до новия водопад.

За всичко това общината е вложила 31 хиляди лева от общинския бюджет, като 9 хиляди лева от тях са били за специализирана фирма, която се е занимавала с логистиката на безопасността на района.

Красимир Джонев добави, че ще се извършва постоянно наблюдение на водопадите. „Има назначени лица, които ще обикалят трасето три пъти дневно. Това ще гарантира максимална чистота на района, в същото време ще оглеждат скалите и там, където се забележи пукнатина или камък, който е опасен за посетителите, ще се вземат конкретни мерки за отстраняване на проблема“, каза кметът.

Той заяви още, че ще бъдат назначени десет човека. Двама екскурзоводи ще запознават туристите с разрешените маршрути.

Подходът към така наречения зелен водопад няма да бъде маркиран, тъй като пътеката преминава през редица частни имоти.

източник: Blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *