№24а нос Калиакра

категория 100 Обекта 0

Нос Калиакра e скалист полуостров, който е издаден навътре в морето. Той отдалеч привлича погледа на туристите със своя особен силует. По него има много природни пещери, които приличат на стаи. От последната „стая“ в скалата се открива сводест прозорец над шеметна пропаст, в която вълните на Черно море с шумен плясък се разбиват около балваните, натрупани под най-тесния издатък на планинския нос. Тази част е наречена „врата на четирисетте моми“. Легендата за произхода на това име гласи:
Преди много време при едно чуждоземно нападение, нападателите успели да завладеят крайморските селища. Те ограбили и плячкосали всичко, което срещнали по пътя. Взели в плен четирдесет девойки. Избрали най-красивите, които срещнали. Отвели пленничките на връх нос Калиакра и ги затворили в последната пещера, като оставили стража, която да ги пази откъм входа. Очаквали настъпването на вечерта, за да напалят буйни огньове и да предадат хубавиците на най-изявените войни, като награда за храбростта им.

*Ние от „100obekta.com“ горещо Ви препоръчваме да се възползвате от услугите на къща за гости Левана, както и да покарате морски каяк

1 април – 31 октомври:
9 ч. – 19 ч. без почивен ден. През останалото време на годината, музеят не работи.

Входни такси:
Възрастни – 3 лв.
Деца – 1,50 лв.

 Местоположение на обекта: