Морски каяк около нос Калиакра

Ако имате желание да направите нещо различно и забавно, което да ви снабди с една голяма доза адреналин бих ви препоръчал да се отправите на североизток и да опитате морски каякинг край нос Калиакра.

Това приключение беше част от програмата в нашия прес трип в Каварна и както обещахме в „Магията на Каварна“ дойде моментът, в който да ви разкажем повече за него. Всичко започна в прекрасен съботен майски ден, когато единадесетте пътешественика заедно с Галин Георгиев от Трип Каварна и Красимир Митев от Къща за гости Левана поехме към сините брегове на плаж Болата. Там ни чакаха 6 каяка, една моторна лодка и обещание за много усмивки и силни емоции.

В началото Галин обясни на всички някои основни постановки при карането на каяк. След това всеки един от нас се качи, за да направи своя първи опит в залива на плажа и да придобие усещането да управлява морски каяк. Още от първия момент ми се стори лесно, а идеята че си сам в морето носи едно чувство за величие. Бе предвидено разходката с каяка да бъде около 6 километра, тръгвайки от плаж Болата, преминавайки покрай нос Калиакра до местността Зеленката.

Бяхме разделени на две групи като едните щяха да карат от Болата до м.Зеленка, където да бъдат сменени от втората група. Първата група в пълна готовност, оборудвани, ведри и готови за подвизи се качиха в каяците и потеглиха. Останалите се качиха в лодка Левана и се отправиха към опознавателна разходка покрай невероятните скални масиви, извисяващи се сякаш в небесата.

Ето че дойде и моментът хората да сменят своите роли – тези, които се возиха и любуваха на красиви гледки да се качат в каяците.

IMG_2732

А тези, които бяха в каяците да се отдадат на заслужена почивка след 6 километра гребане. С лодката отидохме до местност Зеленката, където се сменихме.

DCIM102GOPRO

И ето ни и нас вече в каяците, усмихнати и готови за нашето приключение, което чакахме с нетъпение.Още от самото начало ни бе приятно, лесно, а ентусиазмът и адреналинът бяха водещи. Да знаеш, че разчиташ само на себе си,  да се довериш на себе си и способностите си е невероятно.

EXIF_HDL_ID_1

Галин грижовно минаваше през всеки от нас и ни даваше ценни съвети какво да правим, за да подобрим техниката си. Едно от най-важните неща бе да избягваме сблъскването на два каяка, освен за да предпазим каяците и за да предотвратим и евентуално обръщане във водата.

Времето от тръгването до самия нос Калиакра, който се пада средата на морската ни разходка мина толкова неусетно, че дори ми се стори кратко. Може би подсъзнателно исках тази разходка да продължи малко повече, а вече бяхме изминали 3км. Усещането е толкова силно да се намираш в каяк, който се носи по вълните, като в същото време си в подножието на една от най-красивите крайбрежни ивици, която е и част от движението „100 национални туристически обекта“, че не ти се иска скоро да слизаш от каяка.trek

Преминавайки от другата страна на нос Калиакра вече се вижда брега, но с това се появява и вятър, който налага управлението да бъде малко по-технично, защото при запазване на предишната техника, носа на каяка тръгва в различна посока от желаната. Веднага правим необходимите корекции и продължаваме смело напред, наслаждавайки се на огромните скални масиви и множеството птички, които се намират на територията и са накацали по напечените от слънцето скали. За съжаление минаха така неусетно и последните 3 километра от нашето морско приключение и вече влизаме в залива. Като за последно загребване даваме всичко от силите си, за да ускорим каяка до колкото ни е възможно, за да може да се насладим максимално на финалните метри.

Това преживяване определено си заслужава. Ако имате нужда от адреналин, емоция от нещо различно и интересно, това е вашето приключение, за което няма да съжалявате. И определено вашият човек  за него е Галин Георгиев от Трип Каварна. Можете също да съчетаете своето каяк приключение с прекрасните места, които има на северното ни Черноморие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *