№53 гр.Тутракан – Музей на Дунавския риболо

категория 100 Обекта 0

Етнографският музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ в град Тутракан е открит през 1974 г. и е единствен в страните по поречието на р.Дунав. Създаден е за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. Неслучайно музеят се намира в Тутракан, защото риболовът е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В края на XIX и началото на XX век градът се утвърждава като център на дунавския риболов. Оттук се изнася риба, рибено масло, черен хайвер за вътрешността на страната и в редица европейски страни.
Експозицията е подредена в 7 зали и 2 интериора, в сграда – паметник на културата от началото на XX в. В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Кукести уреди за риболовПоказани са оригинални въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари – орие, дифан, ян, ласперник, чигарница, сетка, скомбрелница, уклейник, сертме и.др. Кръст и обреден хляб за НикулденОсвен мрежести съоръжения са представени и кукести уреди за риболов. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по Долния Дунав. Освен показаните риболовни принадлежности се добива представа за обществената организация на риболовците, сметководството, вътрешната уредба на жилищата им, духовната им култура.
Място е отделено и на лодкост роен ето, което се развива в този край още от римския период, когато в античния кастел е имало работилница за ремонт на плавателни съдове. В края на XIX век лодки от Тутракан се изнасят в Румъния, Сърбия, Австрия и др.
Музейната експозиция е част от огромното етнографско наследство на населението от Тутраканския край и в селищата край р.Дунав. Динамичните етнодемографски процеси в този регион и смесването на различни култури водят до разнообразието и богатството на риболовните съоръжения, съхранявани в Етнографския музей.

Работно време:

Зимно (ноември – март)
Понеделник-Петък: 8.00 -12.00 ч. и 13.00-17.00 ч.
Събота и неделя по предварителна заявка
Лятно (април – октомври)
Понеделник – Петък: 8.00 – 12.00 ч. и 13.00 – 17.00  ч.
Събота и Неделя: 9.00 – 16.00 ч.


Цена на билет: 2.00 лв.
За ученици, пенсионери и студенти: 1.00 лв.
Беседа на група: 5.00 лв.


Печатът за 100 – те Национални туристически обекта в събота и неделя и след работно време се намира в сградата на Община Тутракан (ул. Трансмариска 31) при дежурния.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *