№6a гр.Поморие – Музей на солта

категория 100 Обекта 0

Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма „Фар“ в изпълнение на проектите „Всичко за солта (АЛАС)“ – 2001-2002 г. и „Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм“ – 2004-2005 г.
Многовековният опит се е предавал от бащи на синове.
Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 25 декара действащи солници.
Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.
Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.
В Поморие, древният Анхиало, морска сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр. Р. Хр.). До 30-те години на XX век морска сол в България се е добивала само в Поморие.
В миналото солта е била рядкост и по някои места е имала стойността на златото. Затова анхиалските солници са били предмет на спорове и войни. През османския период върху добива и тъговията с морска сол е бил наложен държавен монопол.
Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят „на живо“ всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Работно време:
1 октомври – 31 май:
8.00 ч. – 16.00 ч. (от понеделник до петък)
Почивни дни: – събота и неделя.

1 юни – 30 септември:
8.00 ч. – 18.00 ч. (от понеделник до петък)
10.00 ч. – 18.00 ч. в събота
Почивен ден – неделя.

Входни такси:
Възрадтни – 2 лв.
Учащи – 1 лв.

Беседи:
на български език – 3 лв.

Местополжоение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *