№98 гр.Велики Преслав – археологически резерват Велики Преслав

категория 100 Обекта 0

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“ включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.

Музеят се намира в непосредствена близост до съвременния град и е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав / 893-972 г./ и обхваща около 500 хектара от нейната площ. Проучванията сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един великолепен град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол.

Музеят е основан на 26 октомври 1906 г. по инициатива на Юрдан Господинов и местното Археологическо дружество „Тича“. Сградата, в която се намира днес, е завършена през 1981 г. До този момент на територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Музеят съхранява над 35 хиляди предмета, около 1700 от които са изложени за посетителите. Сред тях са шедьоври като керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, участвали в редица български и международни изложби.

Експозицията на музея включва Преславското съкровище, съдържащо над 170 предмета от злато, сребро и бронз, характерната за Преслав рисувана бяла керамика (облицовъчни плочки, домакински съдове и икони), както и една от най-големите в света колекции от средновизантийски печати от периода 971-1088 г

Работно време:

ноември – март: 9:00-17:00 ч.
(В почивни дни – беседа с екскурзовод по заявка)

април – октомври: 9:00-18:00 ч.
Музеят работи всеки ден, в почивните дни – 10:00-18:00 ч.

Входни такси:

Възрастни – 4 лв.
Ученици и студенти – 1 лв.
Беседа – екскурзовод:
Археологически музей – 7 лв./група.
Археологически резерват – по заявка – 7 лв./група.
Беседа от специалист-археолог – по заявка – 12 лв./група.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *