№30а гр.Луковит – Национален пещерен дом

категория 100 Обекта 0

Луковит е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Национален пещерен дом, в Карлуково.

В околностите на града Луковит е открито през 1953 г. Луковитското тракийско сребърно съкровище, датирано от средата до втората половина на IV в.пр.н.е. На територията на община Луковит се намира първия в България ГЕОПАРК „ИСКЪР-ПАНЕГА“, създаден по програма ФАР на ЕС.Той се състои от два микрорайона – Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк „Панега“.С подкрепата на Българската академия на науките (БАН) и Българската асоциациа за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) геопаркът е създаден като устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа и културно-историческа стойност.Разположен е непосредствено до главен път Е-83 София-Плевен-Русе, като на входа му има безплатен паркинг с туристически информационен център.

Геопаркът включва:

Красив каньон на река Златна Панега с уникалните скални образувания „Куклите“;
Пещерата „Проходна“, достъпна и за разходки на неподготвени туристи и впечатляваща с величието на „окната“, известни като „Очите на бога“.Скалните образования и пещерите са използвани като естествен декор при заснемането на наши и чужди кинопродукции – филмите „Време разделно“, „Борис І“, „Аспарух“ и др.;
Беседки, заслони с осигурени безплатни дърва за барбекю.;
Национален пещерен дом „Петър Трантеев“ – с.Карлуково, който е включен в 100-те национални туристически обекта и притежава печат за подпечатване на туристически книжки;
В геопарка са на лице прекрасни условия за организиране на перфектен тийм-билдинг сред природата, включващ бънджи скокове от северния вход на „Проходна“ и алпийско спускане от „очите“ на пещерата, рафтинг и разходка с лодка по река Златна Панега, тийм-билдинг програми на открито, планинско колоездене, пейнтбол, оф-роуд и скално катерене.

 

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *