№22 гр.Дряново – Пещера „Бачо Киро“

категория 100 Обекта 0

„Бачо Киро“ е името на една от най-посещаваните пещери в България. Пещерата е разположена западно от Дряновския манастир, на неголямо разстояние от водната пещера Андъка и е с дължина 3500 м. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата – „Преддверието“. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния (150 000 до 30 000 г. пр. Хр.) и късния (150 000 до 12 000 г. пр. Хр.) палеолит. Бачо Киро е една от основните туристически забележителности в района. Разполага с разнообразие от вторични карстови образувания — сталагмити, сталактити, сталактони, драперии.

Пещерата „Бачо Киро“ е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Температурата във вътрешността на пещерата е постоянна – 13 градуса, влажността е 95%. Пещерата е образувана от водите на река Андъка. Открити са следи от човешка култура и кости от домашни и диви животни. Намерен е и скелет на мечка с височина 3 метра.

Интересни за туристите са карстовите образувания в пещерата наподобяващи риби, змии, хора, Богородица и младенеца, мечка и много други. Една от туристическите атракции е „Чистилището“ – нисък, трудно проходим коридор с размери 60 х 40 см, за който казват, че може да бъде преминат само от праведен човек.

На 300м. от хижа „Бачо Киро“
от 1-ви ноември до 1-ви април работи от 10-16 ч.
от 1-ви април до 1-ви ноември работи от 9-18 ч.
Последните посетители влизат 1 час преди края на работния ден!
Вход с билети. Цени – Къс маршрут: 3.00 лв. възрастни; 2 лв. ученици и деца.
Дълъг маршрут 5.00 лв. възрастни; 3 лв. ученици и деца.
За снимане с камера се заплаща 2 лв., за фотоапарат – 1 лв.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *