№16 гр.Враца – Пещера Леденика

категория 100 Обекта 0

Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Намира се в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 19 км. от гр. Враца. Пещерата е дълга около 300 м. и има десет зали, най-голямата от които е известна като Концертната зала. Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро , наречено Езерото на желанията.

Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Първата зала е Преддверието (най-ниската част на пещерата). През зимата и пролетта тази зала очарова с леденокристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода Плъзнята, за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала, в която има различни образувания, наречени с интересни имена заради вида си – Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други.

От голямата зала през железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските, и се стига до т.нар. Бяла зала. Тук могат да се видят образуванията Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича Седмото небе.

Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко.

Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. В първата зала, наречена Преддверието, се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м.

Нисък коридор свързва Преддверието с Малката зала – почти кръгла зала, от която през пещерния коридор Комата, се стига до Концертната зала.

Според специалистите тя има „божествена“ акустика. Под Концертната зала се намира още една – Хладилника. В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на семена.

Отклонявайки се вдясно, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0,50см, за което има легенда, че водата му е „вълшебна“.

Първите си посетители приема през 1961 г., а през 1962 г. е обявена за природна забележителност.

Считано от 6 март 2010 г. пещера Леденика се стопанисва от Община Враца.

1 април – 30 септември: от 9.00 до 17.00 часа.

1 октомври до 31 март:  от 10.00 до 16.30 часа.

В пещерата се влиза единствено с екскурзовод при група от минимум 5 души.

Входни такси:
Възрастни – 4 лв.
Ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Беседи: на български и английски език. Цената на беседата е включена във входния билет.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *