Прага отново ще грейне с базарите си за коледните празници

категория Новини 0

Посетители от цял свят ще могат отново да се радват на едно от най-магичните коледни изживявания в света-коледните базари на Прага. След година отсъствие събитието отново ще краси чешката столица с всевъзможни красоти, светлини и ръчно изработени сувенири. Ето и какво да очакваме от тазгодишното издание на пражките коледни празници.

Базари

В началото на октомври най-големият организатор на коледни базари в Прага Taiko сподели на Фейсбук страницата си, че вълнуващото празнично събитие ще се завърне в Прага. 

И макар подобни базари да отварят из цялата столица Taiko още през 2004 печели правото да организира тези събития на най-популярните пражки локации-в Стария град, площада Венчеслас и площад Република. 

През 2019 британският вестник The Times нарежда базарите на Taiko сред петте най-добри коледни базара в Европа, а подобни отличия получават и от CNN. 

Фирмата отговаря също и за не по-малко красивите Великденски базари, но нека се върнем на предстоящите коледни събития. По последна информация те ще отворят на 27 ноември и ще стоят до 6 януари.

Базар в Стария град

Коледният базар организиран в Стария град на Прага е най-посещаваната локация от всички подобни в чешката столица. 

Разположен сред спиращата дъха антична чешка архитектура този базар предлага комбинация от коледен дух и възможността да видим някои от най-известните исторически забележителности на Прага. 

На това място е разположена и градската елха, която всяка година е внимателно подбирана, а церемонията по запалването на нейните светлини се случва всяка вечер. 

Що се отнася до богатството на този базар, той предлага всичко, което един посетител може да очаква от подобно събитие-от така известните сувенири и коледни орнаменти, през световнопризната храна, до изобилие от културни събития.

Базар на площад Венчеслас

Базарът на площада Венчеслас предлага изживявания подобни на този в Стария град. Тук също посетителите могат всяка вечер да се радват на запалването на елхата, което включва светлинна програма. 

Разбира се, мястото е пълно с магазинчета за подаръци, будки за традиционна храна и напитки, както и културни занимания.  

По традиция церемониите по запалването на светлините на двата базара се случват на всеки час след залез слънце, така че посетителите могат да се радват и на двете събития в една и съща вечер.

Базар на площад Република

Макар базарът в Стария град да получава най-голямо внимание, останалите локации са също толкова впечатляващи и абсолютно си заслужават посещението. 

Всъщност коледният базар на площад Република е най-малкият от големите подобни организации, но въпреки това предлага празнични изживявания, които не бива да бъдат пропускани. 

Запознати с пражките коледни пазари споделят, че това е и най-достъпната откъм цени локация, която също предлага разнообразие от сувенири и подаръци. Районът около базара е също така и шопинг центърът на Прага, със своите големи магазини и изобилие от заведения.

Други събития

Световноизвестните коледни празненства не са единственото любимо дългоочаквано събитие, което ще краси чешката столица. Прага предлага изобилие от събития през цялата година, като тази зима няма да е изключение.

От 13 октомври до 16 юни догодина, Общинския дом на Прага ще е домакин на пражкия симфоничен оркестър, представяйки концерти от някои от най-великите композитори сред които Шостакович, Менделсон и Моцарт.

Златна Прага наистина ще е златна, тъй като между 8-19 декември в града отново ще се проведе и традиционното събитие от Европейския покер тур (EPT). EPT е сред най-големите покер събития в света, а родни играчи са си тръгвали с впечатляващи суми от тези турнири.

Предстои да разберем и дали догодина ще се проведе традиционният Пражки карнавал. Събитието е сред най-значимите за чешката столица, като се провежда преди началото на Великите пости.

Прага е от онези градове, в които винаги има какво да се прави. Дали ще е разходка из града, излизане за по кафе или пък посещение на някое интересно събитие, това е място, което е дало и дава много за културното обогатяване на човечеството. Много радостна е и новината, че коледните базари отново ще грейнат, носейки празничен дух на всеки, който е имал късмета да се докосне до тях. Остава още малко до започването на едни от най-хубавите седмици от годишния календар. Дотогава имаме достатъчно време да планираме как ще изкараме коледните и новогодишни празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *