№41 гр.Пловдив – Исторически музей

категория 100 Обекта 0

Регионалният исторически музей в Пловдив е най-големият исторически музей в Област Пловдив и един от най-големите музеи в България. Разделен на четири тематични експозиции, всяка в отделна сграда свързана с историята на Пловдив, музеят притежава някои от най-богатите колекции в България.

Музеят е основан през 1951 г. като научна и културна организация за издирване, изучаване, опазване и представяне на културните ценности за миналото на Пловдив и Пловдивския край за периода от 15—20 век.

Регионален исторически музей — Пловдив разполага с четири експозиции:

  1.     „Съединение на България 1885 г.“,
  2.     „Българско възраждане“,
  3.     „Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век“, и
  4.     Музеен център за съвременна история.

Експозиция „Съединение на България“

Експозиция „Съединение на България“ се намира в централната административна сграда на музея на адрес пл. „Съединение“ № 1, чийто автентичен вид е запазен от строежа ѝ през 1885 година до днешни дни.

Сградата оригинално е построена да помещава Областното събрание на Източна Румелия. Проектант на сградата е италианският архитект Пиетро Монтани, а строителството ѝ продължава от 1883 до 1885 година под ръководството на архитект Оскар Льофе. В центъра на зданието е предвидена просторна парламентарна зала за заседания, а страничните крила са предназначени за администрацията. Сградата обаче остава без първоначалното си предназначение, когато на 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България и столица на обединената българска държава става София.

През март 1886 г. със заповед на министър-председателя Петко Каравелов в сградата се настанява Пловдивската народна библиотека (днес Народна библиотека „Иван Вазов“) и музей. През 1895 година в нея е учредена Пловдивската търговско-индустриална камара, през 1912 година е основано Дружеството на южнобългарските художници. Сградата е архитектурен и исторически паметник от национално значение.

Музейната експозиция „Съединение на България 1885 г.“ е открита през 1985 година по повод честването на стогодишнината от Съединението. Експозицията обхваща периода от подписването на Берлинския договор през 1878 година до Сръбско-българската война през 1885 година. Основните акценти са върху изграждането и развитието на Източна Румелия като втора българска държава, както и подготовката и осъществяването на Съединението ѝ с Княжество България.

В пет експозиционни зали са разположени оригинални експонати (лични вещи, печати, наградни знаци, хладно и огнестрелно оръжие), снимки и документи на участници в Съединението и Сръбско-българската война.

Експозиция „Българско възраждане“
Къща на Георгиади

Експозиция „Българско възраждане“ се намира в къщата на Димитър Георгиади в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Построена през 1848 година по популярния за 19 век архитектурен тип на пловдивската симетрична къща, сградата е паметник на културата от национално значение. Около просторни салони в средата на всеки от трите й етажа са разположени симетрично по четири стаи. Стените на фасадите и във вътрешността на къщата са изписани с геометрични и флорални орнаменти, а таваните са изкусно резбовани.

Къщата се използва до средата на 20 век, след което е реставрирана на два пъти — в началото на 1960-те години и през 2006–2007 година (по проект на японското правителство и ЮНЕСКО). След първата реставрация, през 1961 година в нея е разположена музейната експозиция на Регионалния исторически музей — Пловдив, посветена на Българското възраждане и национално-освободителните борби. Изложбата заема единадесет зали и два салона на обща площ от 825 m2 без да накърнява вътрешната архитектура на къщата.

С богат веществен, документален и снимков материал експозицията проследява историята на град Пловдив от 15 до 19 век. В залите на първия етаж е представено етническото и стопанското състояние на Пловдив през османската епоха. На втория и третия етаж са представени борбите за новобългарската просвета, църковна независимост и национално освобождение.

Експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век“ е разположена в дома на основателя на модерното българско книгоиздаване Христо Г. Данов. Сградата е архитектурен и исторически паметник от национално значение.

Експозиция „Съединение на България 1885 година”
Зимно работно време: 8.30-12.00 : 12.30-17.00 часа
събота: 9.30-17.00 часа
почивен ден: неделя.
Лятно работно време: 9.30-12.00 : 12.30-18.00 часа
събота: 9.30-17.00 часа
почивен ден: – неделя.

Входни такси:
Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 1.00 лв.
Възрастни – 2.00 лв.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *