№83.гр. Смолян – Исторически музей

Регионалният исторически музей в Смолян е създаден през 1935 г. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи и е част от Стоте национални туристически обекта.

Има огромен фонд, който включва намерените исторически, археологически и културни артефакти от древността до днес в планината Родопи. Фондът наброява близо 150 000 музейни единици, към които и тези от спомагателен фонд и документи от научен и технически архив плюс библиотечен фонд. В музея има просторни фоайета за временни изложби. Сградата на музея е специално построена и има изключително красива гледка към града и родопските върхове Перелик, Карлък и Соколица.

В музейната експозиция на площ от 2000 кв. м. са изложени предмети от археологията, историята, бита и културата на родопчани, оригинални произведения на изкуството с културно-историческо значение. Най-ранните предмети са преди средния палеолит (100 000 — 70 000 г. пр. Хр.). Музеят има и богат фотоархив от негативи, позитиви и дигитални изображения, както и ордени и медали, представящи наградната система на България — дарение от полк. Райчо Харбалиев. В музея може да се види с много детайли типичната древна традиция на българите — кукерството.

Постоянната експозиция „Културно-историческото наследство от древността до наши дни“ е представена в два раздела: археология, включваща „Праистория“, „Траки“ и „Средновековие“, и етнография с експозиции „Обреден реквизит“, „Традиционни родопски занаяти: ковачество, медникарство, тъкачество“, „Родопска архитектура и дюлгерство“ и „Традиции и съвременност“.

Работно време:

Вторник до неделя: 09.00 – 12.00 и 13.00 – 17.00 ч.
Понеделник: – санитарен ден.
Четвъртък: – ден за безплатни посещения.
Входни такси:
Възрастни – 5.00 лв.
Учащи и пенсионери – 2.00 лв.
Възрастни над 10 души – 3.00 лв. (на човек)
Ученически групи (над 10 души) – 1.00 лв. (на човек)
Семеен билет – 6.00 лв.
Беседи:
Беседа на български език – 10.00 лв.
Беседа на английски език – 20.00 лв.
Тематична беседа (само на български език) – 5.00

Местоположение на обекта:

[put_wpgm id=178]

Leave A Comment