№90 гр.Стара Загора – Регионален исторически музей

категория 100 Обекта 0

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През септември 2007 музеят се премества в нова сграда. През март 2009 новата сграда на музея бе официално открита за посетители.

Старозагорският музей поддържа и обслужва редица самостоятелни обекти в града:

“Неолитни жилища” (VI хил. пр. Хр.),
“Античен форумен комплекс II-IV в.”,
“Късноантичен жилищен дом с мозайка, IV в.”,
“Късноантична обществена сграда с мозайки, IV-VI в.” в Пощенската палата,
“Хилендарски метох”,
Къща-музей “Градски бит XIX в.” и др.

В комплекса се съхраняват над 100 000 оригинални експонати от различни епохи. Изключителни по своята стойност са повечето сбирки: праисторическата, етнографската и нумизматичната, колекцията от тракийски колесници, от античен бронз, антично стъкло, реликви, свързани с историята на българския народ от Възраждането до наши дни. Уникални са експонатите костен идол и мраморна антропоморфна фигурка (V хил.пр.Хр.), шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей от античната епоха, каменна плоча на лъвица с лъвче от XI в., препис на Паисиевата “История славянобългарска” и др.

През годините музеят ръководи и участва в десетки археологически експедиции, от които с особена значимост са разкопките на:

Азмашката селищна могила (първата цялостно проучена селищна могила на Балканския полуостров),
праисторическите медни рудници в местността “Мечи кладенец” край Стара Загора (българо-руска експедиция),
многослойния исторически обект в местността “Чаталка”,
десетки обекти в археологическия резерват “Августа Траяна-Верея-Боруй”,
късноантичната пътна станция “Карасура” край с. Рупките, Чирпанско (българо-германска експедиция),
много надгробни могили и др.

Старозагорският музей поддържа международни контакти с повече от 20 музея, университети и библиотеки в Германия, Англия, Русия, Румъния, Австрия, Македония, Франция, Гърция, Унгария и др. Директорите Димитър Николов и Христо Буюклиев са членове на международната музейна организация към ЮНЕСКО – ИКОМ. През 1984 г. Стара Загора е домакин на VIII международен симпозиум по античен бронз, в който доклади изнасят учени от 30 страни на света. Музеят в Стара Загора участва в издадените във Виена корпуси на антични мозайки и стенописи от България. Той е организатор или съорганизатор на международни, национални и регионални научни конференции, симпозиуми и колоквиуми

Работно време:

Експозиция:

10:00 – 18:00 часа (Почивен ден–понеделник)

Aдминистрация

9:00 – 17:30 часа (Почивни дни – събота и неделя)

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *