№72а. с. Мезек – Тракийска куполна гробница

категория 100 Обекта 0

Мезек е основано на 2 км източно от сегашното му местоположение в местността „Орехите“ (старо име: „Юртището“) по сведения на стари хора от селото. В миналото селото се нарича Музак, което по превод на Филов означава музей. По това време селото се състои от 800 — 1000 къщи. Бива обект на чести нападения поради разположението му на натоварен път, който свързва Централна Европа и Близкия Изток. Намерени останки в Мезек свидетелстват, че при такова нападение е било разрушено. След това разрушение селяните временно бягат от него и като се връщат образуват ново село по източните склонове на Източните Родопи. Датата на преименуването на Музак в Мезек не е известна.

През януари 1931 г. случайно е открита внушителната тракийска куполна мавзолей-гробница в могилата „Малтепе“, на 1 км източно от селото. Проучена е през лятото на същата година от професор д-р Богдан Филов и д-р Иван Велков и датирана в средата на IV век пр. Хр.

Разкритите две тракийски гробници популярната до селото и куполната под връх Шейновец и внушителната средновековна крепост в близост дават основание за предположения, че районът е обитаван от древността, но точни сведения за възникването на Мезек няма.

Край селото съществуват три историко-археологически обекта. Единият е тракийска гробница от третата четвърт на 4 век пр.н.е., вторият е крепостта Неутзикон и третият е куполната гробница непосредствено преди връх Шейновец.

Работно време:

10:00 – 17:30 ч. (без почивен ден)

Входни такси: 

Възрастни – 2.00 лв.
Ученици – 0,50 лв.

Беседи:

на български и руски език – 6.00 лв.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *