№71.гр. Чирпан – Худ. галерия „Никола Манев“

Художествената галерия “Никола Манев” се намира в центъра на Чирпан. Зад изрисуваната фасада на дома, изграден преди век и половина от местен турски бей, се простира огромен двор, заобиколен от гъсти чемшири, а широката калдъръмена пътека води към съседната къща, където се е родил и отраснал Пейо Яворов. “Къщата на бея”, както я наричат старите жители на града, в момента е една от най-красивите стари възрожденски къщи в града. През месец април 2000 г. световноизвестният художник Никола Манев, който е роден в Чирпан я купува и превръща в галерия. За целта къщата е реставрирана и обзаведена с картини на автора.

Приятелят на художника – българинът Илия Делев, който от дълги години живее в Бразилия и е един от основателите на музея “Земята и хората” в София, е подарил на художника десет уникални кристала от Южна Америка, които са изложени в залите на галерията. Периодично галерията организира прояви съвместно с Общинска художествена галерия. Основен приоритет на галерията е даване на допълнителен тласък на културния живот в града и стимулиране работата на местните творци.

Най-младият културен форум “Празници на свободния дух”, организиран от художествена галерия “Никола Манев” в началото на месец септември, печели все повече приятели и превръща Чирпан в европейска културна сцена. По покана на световно известния художник почитатели на изкуството от Стария континент се събират в двора на галерия “Никола Манев”, превърнат в импровизирана сцена на открито, на която се изявяват именити българи, които творят по света и в България. Форумът завършва с присъждане на награди за литература, поезия и изобразително изкуство. От 2007 г. художствена галерия „Манев” в Чирпан е част от 100-те национални туристически обекта, като е включена под №71 заедно с родния дом на Пейо Яворов в града и с манастира „Свети Атанасий” край близкото село Златна ливада, смятан за най-стария манастир в Европа.

Работно време:

понеделник до петък 8.00 ч. -17.00 ч.
събота 8.00ч. до 16.00 ч.

Местоположение на обекта:

[put_wpgm id=153]

Leave A Comment