№85 – Чудните мостове

категория 100 Обекта 1

Чудните мостове са скален феномен, известен още под името Скалните мостове. В миналото под действието на речните води са образували пещера. С времето и ерозионните процеси, части от пещерата са се срутили и по този начин са се обособили великолепните карстови образувания. Те са разположени на около 1450м надморска височина, непосредствено под връх Голям Перелик и свързват двата бряга на река Дълбок Дол.

Първото име, с което е известен скалният феномер е Еркюприя, което в преведно буквално означава „Земен мост“. През 1971 година местността е преименувана и до днес носи името си – Скалните мостове. Те се състоят от няколко моста. Големият мост е широк около 15 метра и дълъг близо 100 метра. Той се състои от три арки, с височина между 40 и 45 метра. Малкият мост е разположен на 200 метра от големия по течението на реката и е дълъг приблизително 60 метра, с обща височина – 50 метра. В неговите стени са „вградени“ две свързани една с друга пещери, както и множество карстови кухини, които приютяват голям брой птици и прилепи. Третият мост е в непосредствена близост до втория и представлява понорна пещера, в което водине на река Еркюприя изчезват.

Съществува една интересна, стара легенда за възникването на Чудните мостове:

„В село Забърдо, известно още от преди създаването на Османската империя, имало много пастири. Те кротко си пасяли стадата, докато един ден се появил голям змей и започнал да погубва добитъка. Така, дълги години пастирите гледали безпомощно как лакомият змей опустошава стадата им, събрали се и измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан и го запалили. Змеят, който бил вечно гладен, глътнал цялото магаре с праханта. Тя се разгаряла все повече и повече и змеят започнал да се рови в земята обезумял. Отворила се голяма дупка… След много години, изгнилите кости на змея се превърнали в огромните мостове, които ние днес познаваме като Чудните мостове.“

Местността около мостовете е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. Мостовете са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз: номер 85 – връх Голям Перелик, природна забележителност “Чудните мостове”, има печат. Възможни места за туризъм и нощувка: хижа “Чудните мостове” и хижа “Скалните мостове”. Стопанисват се от туристическо дружество “Студенец” – гр. Чепеларе.

Местоположение на обекта:

  1. mariq
    | Отговор

    Красиво място! Въпроса ми е защо туристическият обект не работи , не можахме да си ударим печат!Не трябва ли целогодишното да работите.Защо пише отворено , не лъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *