Яхтен туризъм в България

категория Новини 0

 

През последните години яхтеният туризъм става все по-популярен начин за почивка на Българското Черноморие.

Разбира се, в момента все още се утвърждава и затова в сравнение с други държави, като Гърция например е много по-слабо развит и привлича значително по-малък брой туристи. Но страната ни със своята природна красота и историческо минало е чудесно място за развитието му.

Самото море също предлага отлични условия за плажуване. Тъй като в него се вливат няколко големи реки, а връзката му със Световния океан е ограничена, солеността на морето е сравнително ниска. Това прави водата много приятна за плуване.

Макар че в България яхтеният туризъм все още се разработва, все пак е изградена една много добра основа. Вече има създадени достатъчно яхтени пристанища. От всяко може да наемете яхта и да определите маршрута си сами или да се предпочете вече изготвен такъв.

Круизите са напълно съобразени с желанията на клиентите, а продължителността им е варираща.

Ако сте сред любителите на риболова или по-нестандартните разходки, може да наеме яхта за риболов или за морски пикник. А ако просто желаете да внесете разнообразие в един от вашите почивни дни и да го прекарате по по-необичаен начин, еднодневен круиз би бил идеален за това.

Може да поплувате из някое заливче, да акостирате до близък курорт или да пийнете вино и да похапнете насред морето, всичко зависи и от времето с което разполагате за яхтинг. Бихте могли да я наемете за цял ден или за два часа привечер – по залез слънце. Ваш е изборът!

Ако пък сте решили да прекарате повече време в открито море, трябва да знаете, че поради сравнително късата брегова линия, бихте могли да се докоснете както до шумни, големи, кипящи от живот плажове в големите курорти, така и до малки, почти безлюдни кътчета, скътани в живописни заливи. И всичко това – за по-малко от седмица.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Всеки ден ще акостирате на различно място, ще имате възможност да видите част от типичната флора и фауна за конкретния регион. По Черноморието има много месности, които са защитена територия, а видовете, които ги населяват или виреят там са застрашени от изчезване.

Цялото ни Черноморие е очарователно и затова може би ще е най-важно да изберете точно в коя негова част ще прекарате почивката си.

Ако решите да наемете яхта под наем от Варна например, можете да се отправите на север за да видите красотата на Камен бряг и Тюленово. Самото име на едното селце подсказва, че брегът е малко по-различен от познатите ни и типични за България златни плажни ивци. Тук морето се разбива във величествени скални образувания. Ако продължите още нагоре, може да достигнете до румънската граница, в близост до която се намира Дуранкулашкото езеро и слабо заселения плаж до село Крапец – едно красиво, незастроено местенце, осеяно с палатките на лагеруващи туристи.

Разбира се, обаяние не липсва и на Южното Черноморие. В Свети Влас се намира едно от най-големите яхтени пристанища на територията на страната. Ако наемете яхта от тук и се отправите на юг, ще можете да направите почивката си по-необичайна, като посетите някои от островите – Свети Иван или Света Анастасия. Може да разгледате някои от най-старите български градове, добре съхранили културните паметници през вековете. Да минете покрай  защитения резерват „Ропотамо“, дом на много растителни и животински видове.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А ако сте предвидили едно по-дълго пътешествие, задължително отделете време за най-южната част на Черноморието. Синеморец е сред най-красивите плажове в Европа според скорошна класация на туристическия портал „Rough Guides“. Но не се надявайте на забавление в барове и нощни клубове нито тук, нито на Силистар и Липите. Оградени от гъсти гори, вместо от луксозни курорти, тези красиви кътчета ще ви накарат да усетите, че сте част от природата.

И след всичко казано дотук, едно е сигурно – където и да изберете да прекарате почивката си, всяка минута ще си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *