№19 гр.Габрово – “Дом на хумора и сатирата”

Домът на хумора и сатирата е културен център в Габрово, чиито основни цели са събирането в музейни колекции и домакинство на постоянни и временни изложби на хумористични и сатирични произведения на изкуството от България и света, издателска дейност и организиране на конкурси и фестивали на хумора.

Създаден е на 1 април 1972 г. Сградата му се намира в централната част на град Габрово, който е известен като „столицата на хумора в България“. Проектирана е от архитект Карл Кандулков. Изложбените зали на Дома са с обща площ 8000 кв. м. Девизът на дома е „Светът е оцелял, защото се е смял“.

Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:

Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) – от 1973 г. в раздели карикатура, графика, живопис, скулптура, плакат и фотография;
Национална среща-наддумване „Благолаж“ – от 1985 г.;
Карнавал на хумора и сатирата.
Домът на хумора и сатирата притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3 000 сатирични графики, над 1 000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9 500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. Друга част от музейната колекция на Дома е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1 000 тома периодични издания на 35 езика. Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност. За над 35 години съществуване с разполагаемите произведения на изкуството ДХС е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в Европа, Африка, Северна Америка и Близкия Изток.

Домът на хумора и сатирата е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.

Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да “вижда и чува” световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на ДХС е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.

ДХС е истински дворец със своите 10 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания на ДХС, нощно заведение, безплатен паркинг. ДХС предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции (“Корените на габровския хумор”, “Раят”, “Грехът”, “Планета Габрово”, “Маската – лицето на празника”, “Карнавалите в света”), временни изложби на хумористично изкуство, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.

Домът притежава собствен фонд “Хумор на народите”, който включва над 51 620 жудожествени произведения от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката, като дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни авторови и тематични изложби.

Сред по-важните изяви на Дома са:

Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата;
1 април – рожденият ден на ДХС;
весели четвъртъци;
национална среща-наддумване “Благолаж” и други.
Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, ДХС посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:

известния с хитрините си герой от българския фолклор Хитър Петър;
най-великия комик на всички времена Чарли Чаплин;
неразделните Дон Кихот и Санчо Панса;
огромен слънчев часовник;
странната метална Вавилонска кула;

Работно време:

През лятото (1.4. – 31.10.)

9.00 – 18.00 ч. без почивен ден

През зимата (1.-31.)

9.00 – 18.00 ч.  почивен ден неделя

Местоположение на обекта:

[put_wpgm id=43]

 

One Comment

  1. […] още като Международен ден на хумора и шегата, музеят „Дом на хумора и сатирата” бележи своя 44-и рожден ден.Ежегодно екипът на Весела […]

Leave A Comment