№34 гр.Берковица – Къща музей „Иван Вазов”

категория 100 Обекта 0

Къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица е мястото, където Иван Вазов живее докато е председател на Окръжния съд в Берковица — 7 март 1879 — 18 септември 1880 г.

Къщата, в която се помещава музеят е строена в началото на 19 в. и има типичен за българското Възраждане екстерирор и интериор — автентична камина и резбовани тавани, голяма одая с долапи, стенописи, миндерлъци. През 1940 г. е обявана за народна старина. Къщата-музей „Иван Вазов“ е открита през 1957 г. След основен ремонт на 15 февруари 1980 г. е открита новата експозиция на музея.[1] През 1964 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Експозиция
Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му период. Приземният етаж на къщата се използва в миналото за стопански нужди. Чрез вътрешно стълбище се достига до втория етаж, който се използва за живеене. Дясното крило представлява мъжката част, осветена с множество прозорци, камина, резбован таван и алафранги по стените. В дъното ѝ е разположена турска баня. В това крило живее Иван Вазов. Лявата част е женска. Потонът в тази стая е във вид на „рибена кост”, а тавана на залата с преводната литература е резбован. Той е дело на тревненски майстори.

Творчество
Благодарение на пребиваването си в Берковица, в творчеството на Иван Вазов се появяват редица произведения, които са написани тук. По-значимите са стихотворенията „На Ком“, „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“

Туризъм
В непосредствена близост до къщата-музей „Иван Вазов“ се намира етнографският музей, който е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

От понеделник до петък:
08.00 – 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.
Събота и неделя:
09.00 – 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.

Входни такси:
Възрастни – 1 лв.
Учащи – 0,50 лв.

Входната такса е обща за Етнографския музей, къщата музей „Иван Вазов” и Художествената галерия.

Беседи: 
Цена – 3.00 лв.

Местоположение на обекта:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *