№72 с.Александрово – Александровска гробница

категория 100 Обекта 0

Александровската гробница е открита през 2000 г. от българския археолог Георги Китов край с.Александрово, Област Хасково.

Датирана е към 4 век пр.н.е. Принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на високостатусната личност, са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи.

Като конструкция гробницата има 10-метров коридор, едно преддверие ритуално легло.

изобразени ловни сцени (лов на глигани и на елени), а в долния — пир. И двете сцени вероятно се отнасят къмотвъдния свят, обикновено пресъздаван в гробниците. Известно е, че в представите за отвъдното на аристократическото учение на траките съществуват идеи за „вечния лов“ и „вечно пируване и пиянство“[1], в които обожествените герои (антроподемони) прекарват безвремето си. Стенописите са важен извор за тракийското царско облекло, за украсата на царските ездитни коне и за царските инсигнии. Интересна е една гола мъжка фигура, замахнала с двойна брадва (царска инсигния) — вероятно това е изображение на митичен герой-прародител. Отново срещу входа, в камерата над сцената с погребалното угощение, с остър предмет е врязано изображение на млад мъж в профил наляво. Отгоре над портрета има надпис с гръцки букви, разчетен от проф. Герасимова като КОДЗИМАСЕС ХРЕСТОС. Според нея първата дума е лично име от тракийски произход, а втората – прозвище, което означава способен, умел, можещ и др. Така надписът може да се тълкува като КОДЗИМАСЕС МАЙСТОРА.

Други гробници, които са украсени със стенописни изображения в България са тези в Казанлък, Свещари,Мъглиж. Картините изобразяват сцени или предмети от митичната биография на обожествения владетел — лов-инициация, отвъден пир, увенчаване, бойни сцени и др.

Работно време:

Всеки ден без понеделник: 10.00 – 19:00 часа
Приемат се групови посещения и в понеделник с предварителна заявка.

Входни такси:
за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.
за всички останали – 4 лв.
за беседа от екскурзовод – 6 лв.

За деца до 7 години входът е безплатен.

Местополжоение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *