№82а гр.Ботевград – Исторически музей

категория 100 Обекта 0

Ботевградското музейно дело има богата традиция и много стари корени. Един от пъвите хора, проявили интерес към историческото минало е свещеник Георги поп Димитров от с.Скравена, който отдава живота си на това да популяризира съдбата на донесените в селото глави на ботеви ченици. Той прави опити за играждане на пантеон, където те да бъдат съхранявани. За първи път жителите на града осъзнават необходимостта от изграждане на музей в Ботевград през 1927 г., като това е споделено във вестник „Орханийски новини“. Тогава сред задчите на културно-обществения елит стои задачата за създаване на „археологически музей към читалището“.

Музейното дело в Благоевград бележи своето начало през 1937 г. като е организирана музейна сбирка към местната гимназия. През годините музейната сбирка се е помещавала на различни места – започва в местната гимназия, след това през 1950 г. била преместена в читалище „Христо Ботев“. Около 1952 г. сбирката е разширена и обявена за държавен музей. През го­дините музейният фонд нараства, благодарение на активна­та изследователска и събирателска дейност на музейните специалисти, от 665 докумен­тални и веществени материали до настоя­щите над 15 000 единици, комплектовани от оригинални документи, снимки и вещи.

С помощта на Общинското ръководство и кметът г-н Георги Георгиев на 3 май 2011г. е тържествено открита реконструирана­та, по проект на арх. Весела Маркова, нова сграда на Исторически музей Ботевград.

Работно време:

от 9.00 -18.00 часа (без почивен ден)

Входни такси:

Цена на билета- 1,00 лв.

за ученици – 0,50 лв.

Печатът се намира в музея!

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *