№97.с. Мадара – Мадарски конник

категория 100 Обекта 0

Село Мадара се намира в североизточна България на 17 km източно от град Шумен и 75 km на запад от град Варна, в подножието на едноименния истороко-археологически резерват. Резерватът се простира на няколко стотин декара площ, като голяма част се препокрива със защитената територия Мадарски скални венци.

Още в дълбока древност красивата природа, величествените скали и изобилието от вода са привлекли хората към тази местност. Намерени са следи от материална и духовна култура на различни етноси като римляни, византийци, славяни, турци, бългаrи и други.

През XIV век в Мадара е изграден един от най-големите скални манастири в България. Имало е изобилие от естествени пещери, някоит от които са били използвани за църкви, параклиси, гробници и монашески килии. Една от по-големите пещери е била използвана като църква, а именно съществуващият и днес скален параклис „Св.Пантелеймон“

Най-значимият паметник е Мадарският конник, който представлява скален барелеф, изсечен през VIII век върху отвесна скала на около 23 метра височина. Релефът е с внушителните размери – 2,6 m височина и 3,1 m ширина. Съществува легенда, според която латински цар ловувал на платото, но паднал от скалите и загинал. Неговите близки решили да го увековечат, като поръчали да бъде изсечен неговия образ. Някои научни хипотези свързват релефа с (управлявал 803 г. – 814 г.), Тервел (управлявал 701 – 718 г.), Аспарух (681 – 701 г.) и дори бог Тангра (върховно божество на прабългарите). Легендите разказват за мистериозни изцелителни проявления върху хора, посетили мястото. Говори се, че то е заредено с енергии, които могат както да лекуват, така и да погубват. Определени камъни можели да лекуват всяка болест сутрин с първите слънчеви лъчи.

Според един нов прочит на скалния феномен на Александър Хофарт, Мадарският конник е древен хороскоп и релефът отразява разположението на звездите в момента на основаването на Първата българска дъжава.

Мадарският конник е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1979 г., а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.

Работно време:

1 ноември – 31 март: 8:30 – 17:00 ч.
1 април – 31 октомври: 8:30 – 20:00 ч.

Обекта работи през цялата година. Няма почивни дни.

Входни такси:

възрастни:4 лв.
Ученици, студенти, хора с увреждания: 1 лв.

Екскурзоводска беседа:
– на български език: 5 лв.
– на английски и немски език: 10 лв.

Местоположение на обекта:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *