5 причини да посетим Пловдив

Пловдив несъмнено е един от най-богатите от гледна точка на историческо наследство големи български градове. Той е вторият по големина град в България и е разположен в подножията на седем сиенитни хълма, заради което е познат и като „Града под тепетата“. Забележителен е фактът, че животът в града не е прекъсвал от каменно-медната епоха (IV-III х.пр.н.е.), което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани селища в цял свят.

 

Именно богатата история е сред основните причини да посетите знаменития град. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина или Константинопол. Познат още с древното си име Филипополис, на владетеля Филип II Македонски, градът попада в пределите на Римската империя, превръщайки се в метрополис – главен град. Малка част от античното минало на Пловдив е запазено и до днес. По време на Първото българско царство Пловдив е пограничен град, официално включен в пределите на българската държава от хан Маламир през 834 г.

 

Амфи театъра в Пловдив

Source: Wikimedia

 

Римските паметници и обиколката на Стария град, запазил традиционната архитектура на Югоизточна Европа, са забележителности, които не можете и не трябва да пропускате при посещението си.

 

Пловдив изиграва решаваща роля в културното развитие на българската държава. 1839 е годината, през която в града отваря врати първото българско училище. Значимостта на Пловдив за българската култура се издига и от първото българско книгоиздателство и първата печатница. Освен това, градът е основоположник на организираното книгоразпространение в България, както и на първия литературен читателски клуб. Създадени са важни културни институции: библиотека, музей, театър, както и първата женска асоциация. Пловдив продължава да бъде културен фактор и до днес, доказателство за което е фактът, че градът е избран за Европейска столица на културата за 2019г.

Снимка от тепетата

Source Wikimedia

 

Пловдив е притегателен център на разнообразни културни събития и развлечения, особено през месец септември. Едно от известните пловдивски септемврийски събития е “Нощта на музеите и галериите“, която преобразява центъра на града в своеобразна арт зона.

 

Жителите на Пловдив с право се гордеят със своето наследство и с развитието на града, а също и с известните си съграждани. Знаменитите имена в последните години, които прославят не само града, но и цялата държава в световен мащаб, са свързани основно със спорта – известният български национал Христо Стоичков, първата българка, достигнала до полуфинал на Уимбълдън – Цветана Пиронкова, професионалният покер играч Димитър Данчев, прочул се с грандиозната си игра на организирания от PokerStars European Poker Tour  в Сан Ремо, където печели 1.2 млн. лв., и много други.

 

Наред с богатото културно наследство са запазени и поддържани множество религиозни паметници, съчетаващи в себе си мистичността и силата на българския дух. Както църквите в центъра на града, така и Бачковския манастир в близост, в съчетание с природните забележителности на Родопите, правят дестинацията още по-неустоима и желана за всички туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *