Как да си направим виртуална разходка в България?

категория Новини 0

Как да си направим виртуална разходка в България?

Развитието на виртуалните технологии доведе до появата на нови възможности и промяна в начина, по който правим някои неща от ежедневието си. Дигиталната реалност, която допреди няколко десетилетия звучеше като концепция от научната фантастика, днес навлиза във все повече сфери и дори се очаква да прерасне в паралелна мета реалност.

Виртуалните технологии вече са често срещан елемент в развлекателната сфера. С помощта на VR днес можем лесно да изследваме нови дестинации и преживявания. Обикновено първото нещо, което ни идва наум, са далечни и дори недостъпни места. Ето защо компаниите за игри, които вече широко налагат VR преживяванията, са склонни да създават картини с екзотични дестинации в бъдещето, като PokerStars с тяхната виртуална стая Maкao 2050 или далечни планети в други галактики като Wanderer от PlayStation. Въпреки това, когато става въпрос за пътуване, виртуалните пътешественици се интересуват повече от автентично изживяване с реални пейзажи и места, които могат да видят и в истинския живот, а най-добрите от тях може да се намират по-близо, отколкото си мислим.

Преимуществото на виртуалните разходки се крие в удобството и възможността да се пренесем на друго място във всеки един момент. Те позволяват на хората с ограничено време или средства да посетят нови дестинации и да видят отблизо различни природни, архитектурни или културни забележителности, в зависимост от предпочитанията им. Тази опция за виртуално пътуване вече е достъпна на много места по света, включително и у нас. 

Видове виртуален туризъм

Когато се говори за виртуален туризъм, това невинаги означава наличие на VR шлем или други специални устройства. Оборудването влиза в употреба при посещение на виртуални обекти, изградени изцяло на компютър. Тоест тези обекти могат дори да не съществуват в действителност или пък да са отдавна разрушени или изчезнали, но биват пресъздадени компютърно и стават достъпни във виртуалния свят. Възможност за такова VR изживяване е предоставена на посетителите на Епископската базилика в Пловдив, където освен останките от оригиналните мозайки, можем да видим и как е изглеждала базиликата в своята цялост чрез компютърно създадена симулация.

Другият разпространен вид виртуален туризъм, който не изисква наличието на специално оборудване и се базира на реални снимки и видеа, са 360-градусовите турове. Те представляват заснети от 360-градусов ъгъл чрез дронове и висококачествена техника изгледи над географски или исторически обекти. Панорамните кадри дават възможност на наблюдателя да обиколи виртуално конкретния обект или място, да се наслади на красиви природни гледки от птичи поглед или да разгледа исторически артефакти до най-малкия детайл. 

Уникални гледки, заснети с дрон, могат да се видят на сайта на екипа на One Try Productions. Техният проект EXPLORE 360° BULGARIA представлява интерактивна карта на България, изпълнена с невероятни гледки от различни места в страната, заснети с дрон от фотографите Георги Василев и Кармен Бурназка. Те правят панорамни снимки на над 100 обекта, за да предоставят нова гледна точка и неповторимо изживяване за всеки, който иска да види България отвисоко. Това е най-големият самостоятелен обект на двамата фотографи, които пътуват из страната в продължение на 3 години, за да заснемат едни от най-красивите места у нас, които да обработят и да покажат напълно безплатно на любителите на туризма и фотографията.

Различни виртуални турове вече предлагат и множество обекти в страната, които могат да се открият лесно в онлайн пространството. Архитектурно-исторически комплекси, музеи и галерии от цялата страна отварят виртуалните си врати за посетители, за да събудят интереса към историята и изкуството.

Подобна възможност дава сайтът на проекта Открий и сподели България, който е насочен към популяризирането на България както пред гостите на страната, така и сред българите, като туристическа дестинация с множество природни, културни и исторически дадености. Освен подробна информация относно българската история, бит, култура и различните видове дестинации в страната, проектът разполага и с красиви видеа и снимки от цяла България. Към момента на сайта могат да се видят повече от 70 различни виртуални разходки, които включват градски обиколки, експозиции от различни музеи в страната, както и кадри от български фестивали и обичаи, предоставени от Министерство на туризма и от съответните културни обекти и общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *