Какво е VR туризъм

категория Новини 0

Пътуването може да се окаже скъпо удоволствие, което не е за всеки джоб. Някои отдалечени дестинации са трудно достъпни, но не и недостижими, благодарение на развитието на технологиите, които ни дават възможността, ако не да ги преживеем, то поне да ги видим отблизо.

Особено през последното десетилетие иновациите в технологиите за виртуална и добавена реалност отварят все повече врати за съвременното общество. Разбира се те намират широко приложение в света на забавленията и игрите и започват да се налагат като нова тенденция от гиганти като Playstation и PokerStars. Това обаче далеч не е единствената полза от иновативната технология, която вече намира употреба дори в сферата на медицината.

Но да се върнем към пътуванията. Виртуалната реалност дава възможността на всеки любител пътешественик да види света от собствения си хол, благодарение на чифт очила и то на съвсем достъпна цена. Представете си само как сядате удобно на дивана и секунда по-късно се озовавате насред Гранд Каньон. Намирате се на моторна лодка, която се движи без никакво усилие от ваша страна, но можете да контролирате нейната скорост, да спирате, за да се насладите на гледката или пък да нахраните рибките.

Ако пък сте любители на по-екстремните преживявания, Discovery Network са разработили VR (virtual reality) приложение, в което може да се гмуркате, да плувате с акули и да преминавате над внушителни каньони с алпийски тролей.

diver-666728_960_720

Търсачите на по-различни преживявания могат да разгледат дъното на океана от палубата на потънал кораб, да видят отблизо необятния морски свят и неговите обитатели и то с изключително високо ниво на детайл и усещане за размери…особено при среща с кит.

Някои разработчици предлагат не просто реалистични гледки, а реално заснети по специална технология места и обекти, като например килия от известния затвор Алкатраз. Използвана е нашумялата техника за снимане на 360-градусови снимки, но заснемането и сканирането е направено с изключителни детайли, даващи възможността да се разходиш из килията и дори да се наведеш и да видиш праха по пода.

Подобна технология е използвана за заснемане на известни музейни експонати, така че любителите на изкуството също има на какво да се насладят във виртуалния свят. Приложението носи името The VR Museum of Fine Art, като с него могат да се видят едни от най-известните картини и скулптури, сред които Водните лилии на Моне и Давид на Микеланджело.  Преживяването наистина е максимално реалистично и доближено до истинска разходка в музей, така че определено си заслужава.

Една от най-впечатляващите възможности, които дава виртуалната реалност, е изкачването на връх Еверест. Тук наистина става въпрос за трудно достъпна дестинация, която е непосилна за физическите и материални възможности на много хора, но пък едва ли има човек, който не би искал да погледне света от най-високия връх на Земята. Създателите на EVEREST VR правят възможно изкачването на снежния Хималайски връх на топло от вкъщи, без опасността да се загубиш или да измръзнеш.

Някои VR приложения не са толкова интерактивни, но пък са не по-малко интересни. Можете да разгледате отблизо дестинации като Мачу Пикчу, Йерусалим и Непал благодарение на висококачествено заснети кадри и видеа и да се насладите на подобни магични места „от първа ръка“.

google-2202220_960_720

Накрая, но не последно място, можете да обиколите света чрез Гугъл. Разбира се това е всеизвестен факт и едва ли някой не е използвал техните карти и дори виждал шареното колело с голяма камера, което детайлно заснема улиците. Но вече освен да поставите човечето на картата и да се озовете насред избрано от вас място, можете да се докоснете до пълно VR изживяване. Отново са необходими само чифт очила и можете да направите виртуален полет над всяко кътче в света. Има допълнителни забавни опции като например наместване позицията на слънцето и промяна на размерите на обектите, които гарантират преживяването да бъде още по-интересно и могат да ви накарат да прекарате часове, обикаляйки света, без дори да ставате от дивана.

Дори да нямате необходимите възможности или време, за да разнообразите ежедневието си, да пътувате и да видите непознати и далечни места, не забравяйте, че живеем във века на технологиите. Както е казал поетът: „Човекът е човек, когато е на път“… пък макар и само виртуално.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *