Вила Армира в Ивайловград - Обект №72б - 100 Обекта

Вила Армира в Ивайловград – Обект №72б

Вила Армира в Ивайловград е антична римска вила. Днес тя е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. беше част от движението „100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз. Намираше се под номер 72б.  За съжаление тя ОТПАДНА от списъка заради реконструкция по европейска програма. Вилата прекъсна работа повече от две години и не посреща туристи. За щастие вилата отново отвори врати на 21 юни 2024г.

Вила Армира в Ивайловград отваря врати за посетители

С радост съобщаваме, че уникалната Вила Армира в Ивайловград отново отваря врати за посетители! Това забележително антично имение, което представлява един от най-добре запазените римски обекти в България, предлага неповторимо пътуване назад във времето.

Историческа значимост

Вила Армира е построена през втората половина на I век сл. Хр. и е служила като луксозна резиденция на римски аристократ. Имението включва жилищни и стопански постройки, както и впечатляваща баня с подово отопление и мозаични подове. Археологическите разкопки разкриват множество артефакти, които свидетелстват за богатството и високия социален статус на собствениците.

Архитектурни и художествени чудеса

Едно от най-забележителните черти на Вила Армира е нейният интериор, украсен с изящни мозайки и мраморни декорации. Впечатляващият мозаичен под в централната зала изобразява богати геометрични мотиви и сцени от митологията, което допринася за изключителната стойност на обекта като културно наследство.

Посетителски преживявания

Вила Армира предлага на своите посетители възможността да се докоснат до древната римска култура и начин на живот. Възстановените структури и експозициите на артефакти осигуряват автентично преживяване, което ще зарадва както любителите на историята, така и професионалните археолози.

Информация за посещения

Вилата е отворена за посещения всеки ден от 9:00 до 18:00 часа. Предлагат се обиколки с гид, които предоставят подробна информация за историята и значимостта на обекта. За групови посещения се препоръчва предварителна резервация.

Не пропускайте възможността да посетите Вила Армира и да се потопите в богатата история и култура на древния Рим!

Работно време:

– всеки делничен ден – от 9.00 до 17.00 часа
– вилата работи и през почивните дни

Вход:
– за възрастни – 5лв.
– за учащи и пенсионери – 3лв.
– Беседа – 5 лв.

Такси за снимки:
– с фотоапарат – 3лв.
– с видеокамера – 6лв.

Телефон за връзка: 03661/60-26; 0882 29 64 10

Местоположение на обекта:

[put_wpgm id=160]

Leave A Comment