На 1-ви април музеят „Дом на хумора и сатирата“ обявава ден на отворените врати

На 1 април, известен още като Международен ден на хумора и шегата, музеят „Дом на хумора и сатирата” бележи своя 44-и рожден ден.Ежегодно екипът на Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. Всички атракции, изложби и празнични прояви са на разположение на всички гости на града напълно безлплатно. По традиция в първоаприлска програма са предвидени интересни изяви за всички възрасти.

В 10.30 ч. в „Залата на жирафите“ започнва детското утро, посветено на 40-годишнината от откриването на малката планета Габрово. Празничната програма „На планета Габрово“ се осъществява с любезното съдействие на Сдружение „Планета Габрово“, а главни герои в нея са зайците от ОУ „Ран Босилек“.

От 14.00 ч., отново в „Залата на жирафите“, на любителите на кинокомедията ще бъде предоставена възможността да гледат две класически български прожекции, а именно – „Бай Ганьо тръгва по Европа“ и „Бай Ганьо във Виена“ на режисьора Иван Ничев.

В 17.30 ч. е откриването на две гостуващи изложби.

За Деня на шегата гостуващи в столицата на хумора ще бъдат двама изтъкнати творци – Цветан Стоянов и Калин Николов, които ще представят своята обща изложба „Усмивката“.

Цветан Стоянов е художник и преподавател в Националната художествена академия, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. За първи път представя в Габрово своя самостоятелна изложба – в 59-те цветни фотографии греят усмивките на обикновени хора от улицата. „Напоследък снимам хора, които се смеят. Това се оказа много трудно нещо. Аз се надявам хората, които видят изложбата, да започнат да се усмихват повече и по-искрено.“ – споделя авторът.

Калин Николов за втори път гостува в Дома на хумора. В 13-те си карикатури в „Усмивката“ пресъздава находчиво и с добро чувство за хумор фрагменти от нашия живот в миналото и днес.

Втората сборна изложба обединява творби на двама хърватски и двама български карикатуристи. „2 + 2“ е названието на общата изложба и на проект, осъществяван от Международна асоциация на курикатуристите в гр. Сисак (побратим на Габрово). Като партньор по този проект Домът на хумора е домакин на първата изява от амбициозната инициатива – изложба от карикатури на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България). Всеки от четиримата автори участва с 15 свои карикатури по любими теми, а следващата година изложбата им ще бъде представена и в гр. Сисак. Карикатуристите наблягат на следните теми в своитте произведения: толерантността, опазването на околната среда, войната, свободата, борбата между великите сили, политиките на ЕС и бежанската криза.

В празничната вечер ще прозвучат и изпълнения на възпитаници от Музикална школа „Звезди в аванс“ с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *