№18 гр.Козлодуй – Паметник на Христо Ботев и неговата чета

категория 100 Обекта 0

Първия опьлченски кръст от акациево дърво висок 3.5-4 м. е положен още на 30.5.1878 год. от Младен Павлов -Козлодуйското даскалче и местното население.
През 1882 год. пак по инициатива на местните жители запазеният и до днес Оброчен каменен кръст. Той се намира на Козлодуйският бряг в непосредствена близост до големият паметник, за който ще стане дума по нататък. На него и досега се четат благодарствените думи на Козлодуйци. След изгниването на първия дървен опълченски кръст е поставен нов такъв.
С цел изграждането на достоен паметник и събирането на средства за него се основава дружество Хр. Ботев -Козлодуйски бряг. То организира шумна кампания през 1905 год. И полага основния камък за изработка на паметника – целта е да бъдат увлечени в святото дело и държавните фактори. Държавата не отпуска пари. Козлодуйци с дарения на пари, строителни материали и труд издигат до 1934 година читалищния дом, но мечтата за построяване на паметника не ги напуска.
През 1932 година по инициатива на културтрегера на Козлодуй – Никола Палашев и с решителната намеса на видния местен общественик Стан Ангелов на Крушов баир /местността намираща се в непосредствена близост до пристанището построено на мястото на слизане на Ботевата чета/ бива създаден живият паметник -инициалите на Христо Ботев, очертани с акациеви дръвчета.
През април 1937 год. Комитета ръководещ дружеството Хр. Ботев – Козлодуйски бряг бива напълно подменен. Той се свързва с Дирекция на водните съобщения – Русе, чрез тази инстанция се осигурява надеждно и бързо проектиране, конкурси, квалифицирано инженерство – отпусната е сумата 600 000 лв. Козлодуйци дали по 10 дена доброволен труд, а с добитъка си извозвали безплатно баластрата за бетоновата колона от дунавското корито.
Създател на паметника бил Стефан Пейчев – родом от Сливен, а каменната облицовка е направена от Козлодуйчанина Асен Илиев.
Паметника е построен през 1939 год. Освещаването му било обявено за 01. 09 1939 год., но на тази дата Германия обявява война на Полша, с което започва Втората световна война. Съобщените по радиото вести, за началото на войната, провалят традиционното празненство. При паметника излязъл с фотограф само зидарят Асен Илиев за да заснеме себе си пред завършената десетилетна мечта на козлодуйци.

Печатът е в хижа „Козлодуйски бряг“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *