Хижа “Иван Вазов”

Хижа “Иван Вазов” (2300 м.) е една от най-високите хижи не само в България, но и на Балканския полуостров. Намира се в живописната местност Пазардере в неописуемо красивата северозападна част на Рила планина, недалеч от природния феномен Седемте езера.

Хижата представлява двуетажна каменна постройка. Разполага със спални помещения за 73 души, като най-малкото от тях е за трима, а най-голямото за 18 души. До самата хижа има 6 малки и 3 големи бунгала с по 2 или 4 легла. Хижата има кухня и две столови, едната от които, туристическата, е на самообслужване, където гостите могат да си приготвят донесената от тях храна или да си направят чай от набраните по пътя билки.

Хижата е водоснабдена от уникално чист високопланински извор. Електроснабдена е от собствен микро ВЕЦ.

Снабдяването на хижата става с коне, който могат да бъдат ползвани от гостите за езда и пренасяне на багаж.

Като пристигнахме имаше готвено картофена яхния и леща, при това доста вкусни. Хижата е студена. В неотопляемите стай температурата е 3,5 градуса. Спахме в голямата стая на втория етаж и при положение, че последните дървета бяха сложени в 2 през ноща, на сутринта в 7:00 часа температурата беше близо 15 градуса, което си е много прилично. Дебелите чували никога не са излишни през зимния сезон. Одяла има на воля. Хижарите са много готини млади хора, имайки готовност да услужат на капризите. Хижата е сравнително чиста. Две от четирите тоалетни не работеха. Нямаше чаршафи по леглата, но не сме и искали, защото бяхме с чували. Може да предлагат при поискване! Има животни(котки и куче приличащо на мечка) вътре в хижата, които ти се завират в лицето, докато се храниш, това е голям минус на студените и без това столови.

Съседни турстически обекти:
– х.Отовица – 4.30ч.
– х.Скакавица – 3.30ч.
– х.Седемте езера – 2.30ч.
– х.Рилски езера – 3.00ч.
– х.Мальовица – 5.30ч.
– Рилски манастир – 4.30ч.
– Вазов връх/2670м./ – 1.00ч.
– вр.Калин и Калининските езера – 2.00ч.
– Отовишки връх/2697м./ – 1.00ч.
– Черното езеро – 1.00ч.
– ЦПШ Мальовица – 8.00ч..

* Не сме очаровани от хижата, но имайки предвид хубавата локация и красивия район останахме доволни.

Leave A Comment