Забележителности около Добринище, които да посетите

Добринище е малко градче, разположено в планински район, заобиколено от цели три планини – Рила, Пирин и Родопи. Намира се в непосредствена близост до известния зимен курорт Банско и принадлежи към област Благоевград.

Заедно с отличното си разположение, множеството места за отдих и различни активности и благоприятният климат, балнеолечебният курорт е отлично място за престой по всяко време на годината. Научете повече за природните и исторически забележителности, които може да посетите около Добринище, споделени от екипа на Ruskovets.

Кои природни забележителности около Добринище задължително трябва да посетите?

Курортното градче предлага голямо разнообразие от възможности, с които да уплътните времето по време на вашия престой. Сред най-популярните природни забележителности, които си заслужава да посетите, са:

 1. Безбог
  Това е връх в Пирин, който е разположен на височина от 2645 м върху Полежанското било. На територията на местността има езеро Безбог и хижа с това име, които са много популярни сред туристите, търсещи природни забележителности около Добринище.
 2. Юленски скок
  Представлява популярен водопад, намиращ се около Банско. Характеризира се като част от река Демяница. Юленският скок е красиво и диво място, а водният пас е с дълбочина от 9 м. Районът е много подходящ за отдих, пикници и забавления на открито.
 3. Демянишки скок
  Отново водопад, част от река Демяница, намиращ се на висока надморска височина – 1750 м. Височината на водния пад е цели 11 метра. В близост до Демянишкия скок се открива и горски път, достигащ до хижа Демяница, където можете да отседнете.
 4. Газей
  Това е връх в Пирин планина, който отново е част от Полежанското било. Газей е с височина от 2761 м. В подножието на върха се образува циркус, където се разполагат Газейските езера.

Това са някои от природните богатства около курортния град, които си заслужава да бъдат посетени по време на вашата почивка там.

Исторически забележителности

Освен природни, там ще срещнете и много исторически обекти, които си струва да бъдат посетени по време на вашата почивка.

Музей Никола Вапцаров

Намира се в центъра на Банско и е отворен още през 1953 година, създаден в дома на известния български поет. 

Църква “Св.св. Петър и Павел”

Разположен в централните части на Добринище, църквата представлява символ на града. Строежът на църквата датира още през 1825 година.

Иконна изложба

Намира се в град Банско и по-специално в Метоха на Хилендарския манастир. Там са разположени творби, създадени още през 18 век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *