Кадин мост – символ на вечността

Last Updated: 10.08.2021By

 

Capture

В ерата на дигитализация и туристически пътувания в космоса, опазването на културното наследство изглежда все по-належащо и задължително. В стремежа си да запази и предаде на поколенията едно забележително техническо съоръжение, община Невестино, в рамките на проект CB006.2.21.108  – Възраждането на вечните символи на Дойран и Невестино, финансиран от ИНТЕРРЕГ – ИПП трансгранична програма България –  Северна Македония, извърши консервация и реставрация на Кадин мост.

Мостът е изграден преди повече от 550 г., за което свидетелства каменна плоча на арабски език, разположена на самия обект. Той е построен по заповед на великия везир Исхак паша през 1470 г., по време на управлението на султан Мехмед II. Това го прави, може би, най-старото запазено техническо съоръжение в България, което се използва и до днес със своето първоначално предназначение.

Мостът представлява величествена каменно-зидана конструкция от големи дялани гранитни блокове, състояща се от пет кръгово-цилиндрични свода, като средният е най-висок и задава заострената форма на моста. Във всяка от колоните е оставен по един прозорец за оттичане на водата при пълноводие. Архитектурата му е смесица от антични, средновековни и ренесансови форми.

Кадин мост е доказателство за знанията и уменията на хората от миналите векове. Това е място, където се усеща силата на Човека и преходността на днешния ден.

Ако искате да се слеете с непреходното, и да избягате дори за кратко от ежедневието си – задължително посетете Невестино.

imagesПроектът е съфинансиран от ЕС чрез ИНТЕРРЕГ-ИПП трансгранична програма България – Република Северна Македония

Тази публикация е изготвена със съдействието на Европейски съюз чрез  ИНТЕРРЕГ-ИПП трансгранична програма България – Република Северна Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. Съдържанието на тази публикация е единствено отговорност на община Невестино и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз или на управляващия орган на програмата.

Leave A Comment

още