Кадин мост – символ на вечността

 

Capture

В ерата на дигитализация и туристически пътувания в космоса, опазването на културното наследство изглежда все по-належащо и задължително. В стремежа си да запази и предаде на поколенията едно забележително техническо съоръжение, община Невестино, в рамките на проект CB006.2.21.108  – Възраждането на вечните символи на Дойран и Невестино, финансиран от ИНТЕРРЕГ – ИПП трансгранична програма България –  Северна Македония, извърши консервация и реставрация на Кадин мост.

Мостът е изграден преди повече от 550 г., за което свидетелства каменна плоча на арабски език, разположена на самия обект. Той е построен по заповед на великия везир Исхак паша през 1470 г., по време на управлението на султан Мехмед II. Това го прави, може би, най-старото запазено техническо съоръжение в България, което се използва и до днес със своето първоначално предназначение.

Мостът представлява величествена каменно-зидана конструкция от големи дялани гранитни блокове, състояща се от пет кръгово-цилиндрични свода, като средният е най-висок и задава заострената форма на моста. Във всяка от колоните е оставен по един прозорец за оттичане на водата при пълноводие. Архитектурата му е смесица от антични, средновековни и ренесансови форми.

Кадин мост е доказателство за знанията и уменията на хората от миналите векове. Това е място, където се усеща силата на Човека и преходността на днешния ден.

Ако искате да се слеете с непреходното, и да избягате дори за кратко от ежедневието си – задължително посетете Невестино.

imagesПроектът е съфинансиран от ЕС чрез ИНТЕРРЕГ-ИПП трансгранична програма България – Република Северна Македония

Тази публикация е изготвена със съдействието на Европейски съюз чрез  ИНТЕРРЕГ-ИПП трансгранична програма България – Република Северна Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. Съдържанието на тази публикация е единствено отговорност на община Невестино и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз или на управляващия орган на програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *