Паметник Альоша – Пловдив

Паметникът на Съветската армия в Пловдив е най-известният в България паметник, наричан ласкаво от пловдивчани „Альоша“. Височината му е около 15 метра, а на самата фигура, изработена от гранит – 10.5м. Паметникът е построен през 1954 година. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив – „Бунарджик“, наричано още „Хълм на освободителите“. Разположен е в непосредствена близост до паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“.

За прототип на „Альоша“ е послужил Алексей Иванович Скурлатов, жител на Република Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.

До статуята се стига по обвиващи хълма павирани пътеки, около които се развива естествената растителност на тепето. Паметникът е като цяло запазен.

Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни.

  1. Бисерка Михайлова
    | Отговор

    АЛЬОША ТРЯБНА ДА ОСТАНЕ ТОЙ Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ДРУЖБАТА МЕЖДУ ХРИСТИЯНСКИ НАРОДИ!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *