Семково – любов, спокойствие и планина

Курортният комплекс „Семково“ е сгушен в прегръдката на величествената Рила планина. Намира се на 17 km от град Белица, като до самия комплекс се стига по тесен планински път, обсипан с невероятни гледки. През 1976 г. Семково е признат за курорт с местно и национално значение. Тогава са построени и няколко хотела – „Рила“, „Бор“, както и вилно селище „Света гора“. От Семково се разкрива невероятна, спираща дъха панорама на величествените върхове на Рила и Пирин. Курортът е разположен  на около 1600 m надморкса височина, а в непосредствена близост, на 1750 m височина, се намира хижа Семково.

Семково е едно прекрасно райско кътче, където човек може да се откъсне от динамичността на делниците и да се потопи в магията на планината. През зимния сезон можете да се отдадете на зимните спортове. Лятно време, за любителите на планинския туризъм, е прекрасен изходен пункт за много разходки из необятната Рила. Някои от основните забележителности в местността са:

Панорамата на Семково

Местността се намира на около 30 минути от Семково на южния склон на връх Тумбата /1770m/. От панорамата се разкрива внушителна гледка към Пирин и Родопите.

Сухото езеро

До него се достига за около три часа, като се минава както през много стръмни терени, така и през зелени живописни поляни, разкриващи пред погледа величието на Пирин. Сухото езеро е място, където времето е спряло и човек може да чуе тишината. То е разположено в Ковачкия дял на Югозападна Рила в клекова гора в циркуса под Средния връх (2531m). Езерото е на 2045m надморска височина и е крайна точка от екопътеата „Очарованието на торфището“.

Вапски езера

До тях се достига за около 4 часа, а Вапските езера са крайна точка от екопътеката „Следите на леденика“. Езерата са разположени в Ковачкия дял на Югозападна Рила и югоизточно от връх Вапа. Вапските езера са две – по-голямото е около 26 декара и е разположено на 2 268 m надморска височина, а по-малкото има почти кръгла форма, обхваща почти 3 декара и се разполага на 2 234m височина.

Скалишки езера

До тях се достига за около 4 часа. Разположени са в Ковачкия дял на Югозападна Рила южно от връх Скалец /2678m/ в Скалишкия циркус. Езерата отново са две, като голямото заема около 36 декара площ, а малкото едва 1,2 декара.

Карааланишки /Чернополянски/ езера

До тях се достига за около 5 часа. Разположени са южно от връх Канарата/2697m/ и югоизточно от връх Черна поляна/Карааланица -2761m/ в Чернополянския циркус. Езерата са три, но едно от тях не е отбелязано в нито една карта, тъй като е много малко по размери.

Без съмнение, който веднъж е усетил магията на Семково е оставил частица от себе си там. За тези, които не са били там горещо препоръчваме да преживеят спокойствието на това сгушено в полите на Рила невероятно мястно, където можете да чуете тишината и да у спокойсте духа си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *